TIL SARA

KUNSTPUNKT LISTA har gleden av å invitere til åpningen av separatutstillingen:

TIL SARA

med Nar Jensen.
Åpning: Lørdag 05. August kl. 14.00.

Utstillingen åpnes av Erlend Helling – Larsen

Musikk: Szymon Zychowicz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utstillingsperiode: 05. August – 03 September. Åpningstider: tors. – søn.12-16.

 

Velkommen!

 

Om utstillingen:

Til Sara.

Nar samler ikke. Nar ivaretar. Nar beholder det som bør beholdes, men det er ikke Nar som skal ha dette selv. Han venter. Han venter bare til rette anledning og rette person dukker opp. Så formidles dette videre eller gis bort. Nar tar vare på ting og kunnskap, så organiserer og rydder han slik at han kan gi dette videre til de som skal ha det. Dette krever orden og system. Nar har et utmerket system. Et system så godt at denne ryddingen og organiseringen også danner utgangspunktet for hans produksjon av kunst.

Det er mange som rapporter. En god rapport kjennetegnes først og fremst av at den er så presis og kort som mulig. Det som ikke er nødvendig utelates for å beskrive en situasjon eller episode så klart og tydelig som overhodet mulig. Rapporter kan inneholde en konklusjon eller peke på et problem, et resultat, en diagnose, de kan synliggjøre mulige løsninger, gi håp og stake ut veien videre.  Nar rapporterer til verden hver dag. Dersom det bare blir en liten strek i dag kommer kanskje neste strek i morgen eller neste uke. Rapportene er personlige, men er likevel ment for verden.

Veldig mange av oss har eller hadde en mor som hadde en mor som hadde et syskrin. Alle disse metere og kilometere med sytråden vi arver, vi kommer aldri til å sy så mye at det blir tomt i skrinet. Nar har laget en kule. En kule på størrelse med en globus, Den er tung og fargerik, men startet med at han nøstet opp alle trådene fra sin mors syskrin til en liten ball. Siden har denne ballen vokst til et kunstverk som har en sentral plass i utstillingen.

Utstillingen har fått tittelen: Til Sara. For utenforstående referer tittelen til en dame, en kvinne et menneske eller kanskje et barn? Andre vil kanskje hevde at det mer spesifikt dreier seg om Bob Dylans kone. De som kjenner Nar vet at Sara er et av hans barnebarn.

Arbeidene i utstillingen til Sara er ikke produsert til Kunstpunkt Lista. De er valgt ut og satt sammen til en utstilling fra en stor mengde arbeider. Undertegnede har fått lov til å være med å velge ut disse verkene av Nar sin egen samling. Men som tidligere nevnt: Nar samler ikke. Han beholder bare det som bør beholdes. Nar har produsert og tatt vare på i overkant av 4000 kunstverk som foreløpig ikke har vært utenfor verkstedet i Randesund. (Den totale produksjonen nærmer seg 5000 originale kunstverk). Kunstpunkt Lista setter stor pris på at vi får vise ca 48 av disse arbeidene.

Vasilij Vasiljevitsj Kandinskij var en russisk maler og kunstteoretiker, en av grunnleggerne av det abstrakte maleri. I 1910 malte han sine første helt abstrakte malerier og hevdet samtidig at maleriet i hovedsak dreier seg om organisering av farger og linjer på en flate.

Nar har organisert farger og linjer. Ikke bare på en flate som et maleri, men til en kule, en skulptur, et liv, et hjem og her på Kunstpunkt Lista en utstilling til Sara. Det er slik Nar lever og arbeider hver eneste dag fordi han bryr seg. Nar er en mann som laget en egen benk kun for røykere. Han er en type som en gang tok betaling for en hel utstilling i bananer. Han er en kunstner som sørget for en vegg hvor man kan henge opp plakater uten at kommunen fjerner de. Han er også en god kollega som ber meg ta med Wienerbrød når jeg kommer på besøk. Ikke fordi han synes Wienerbrød er spesielt godt, men av frykt for at de skal forsvinne fra butikken dersom ingen kjøper de lenger. Joda det kan være irriterende at Nar ikke kan plasseres innenfor en bestemt retning, stil, eller sjanger. Til Nar sitt forsvar kan det hevdes at så lenge vi stadig krangler om hvordan god kunst skal defineres eller om den overhodet kan defineres, er det viktigste at vi faktisk kjenner den igjen når vi har mulighet til å se den.

 

Om Kunstneren:

Nar Jensen bor, lever og arbeider i Kristiansand. Han er utdannet ved tegne og malerilinja på Kristiansand yrkesskole fra 1970 til 1973 og er ellers autodidakt. Nar Jensens karriere er ikke først og fremst preget av store separat utstillinger (selv om det har vært noen av disse også). Snarere er den preget av en tilstedeværelse og et arbeid for Kunsten og kunstmiljøet i Kristiansand i flere tiår. Dette etterlater selvfølgelig synlige spor slik som Nars vegg utenfor Agder Kunstsenter i Kristiansand. Benken smokers only var også lenge et naturlig samlingsted og en særdeles funksjonell skulptur. Benken er i dag plassert hjemme hos Nar og har fått et nytt strøk maling. Enda viktigere er nok sporene som ikke er like synlige. Disse kommer gradvis frem i lyset dersom en nevner Nar for personer som har kjennskap til kunsten og kunstmiljøet i Kristiansand over tid.
Nar er en slik type hvor det er vanskelig å skille mellom kunst og person. Både Nar og kunsten han produserer er generøs, men likevel bestemt og uten kompromisser. Nar arbeider innen de fleste tenkelige teknikker med tenkelige og utenkelige materialer, (foreløpig med unntak av det digitale). Likevel er arbeidene alltid gjenkjennelige, som om de inneholder en bit av Nar selv. Han har som andre store kunstnere funnet sitt eget språk. Selv sier Nar at han rapporterer til verden uten å tenke for mye på hvordan rapportene blir mottatt.