TÅKEKLOKKENE

TÅKEKLOKKENE

Av Sveinung Rudjord Unneland & Andreas Vermehren Holm

lørdag 30. juni kl.14.00.

Åpningsord av forfatter Mirjam Kristensen

Utstillingsperiode: 30. juni – 5.august.
Åpningstider: man.-søn. kl.12-18.

Om utstillingen:

Tåkelurer og tåkeklokker er instrument laget for å spille ved tett tåke på havet (fra land eller skip). Formålet er å muliggjøre et slags minimum av navigasjon og lokalisering når blindheten er nær total. Som regel er instrumentet mekanisert, og det fremfører på sitt mekaniske vis et monotont og gjentagende stønn eller klokke-slag med lange og langsomme intervaller.

Kunstprosjektet Tåkeklokkene er et samarbeid mellom forfatteren Andreas Vermehren Holm og kunstneren Sveinung Rudjord Unneland. I prosjektet ønsker de å skape ett klang og tekstverk som utspiller seg i gallerirommene samtidig med at dette bringes ut i landskapet rundt galleriet og fyret. De forsøker å tenke elementene sammenhengende som en helhet, hvor tomrommet mellom verkets enkeltdeler lades og aktiveres. Sirkler blir trukket usynlig gjennom landskapet og inn gjennom gallerirommene. Sentralt i arbeidet er opptak av klokker som de har laget hos det som er det eneste klokkestøperiet i Norge, Nauen-Olsen. Lydopptakene danner grunnlag for komposisjoner som kombineres med tekster presentert i en lydinstallasjon i galleriet. Som med klangbollene i en tibetansk meditasjon vil tekstene stykkes opp og forsterkes av repetitive klokkeslag.

 

Vermehren Holm og Unneland har også tidligere samarbeidet om ulike kunstprosjekter. Det overordnede tema i samarbeidet mellom Vermehren Holm og Unneland har gjennomgående vært persepsjon og dens rolle for hvordan vi oppfatter og forstår virkeligheten. Arbeidet har blant annet ført dem ut på reiser til steder som Athen, middelhavsøyen Aegina og Kunming i sør-vestlige Kina, noe man kan se spor av i installasjonen. I prosjektet ved Kunstpunkt Lista er den overordnede tematikken blindhet og tap av orientering. Vermehren Holm og Unneland nærmer seg hovedsakelig to hovedformer av dette: den allmenne erfaringen av å være omsluttet av tåke, det andre av å bli utsatt for marerittlignende bildestrømmer frakoblet den fysiske verden. Tåkeklokkerne ved Lista Fyr er et forsøk på å koble sammen kunstneriske undersøkelser til dette spesifikke stedet og allmennmenneskelige erfaringer.

 

“Art becomes a portal into testifying to our helplessness by allowing us the space to admit we are helpless together – proving that love can sometimes become a political concept. Abstraction more specifically gives us a sense that we can position this love inside visual forms that exist beyond reference, forms we invent outside of the existing spaces of power, outside laws and languages already built.”

Dough Ashford, Writings and Conversations, 2012.

 

Om utstillerne:

Andreas Vermehren Holm, f. 1988. Dansk forfatter, oversætter, redaktør og forlægger på Forlaget Virkelig, København. Seneste udgivelser tæller bl.a. Mørkningen med Sveinung Rudjord Unneland (Lord Jim Publishing, 2016), Planetariske Væsen (H//O//F, 2016), Kimene og Det åbne værks poetik (Catalyst Press, 2017). Skabningernes lovsang, udkommer på det Oslo-baserede H//O//F til efteråret. I de levende jordlags tidsalder (Catalyst Press, 2018) udkommer i forbindelse med udstillingen Tågeklokkene i samarbejde med Sveinung Rudjord Unneland.

 

Sveinung Rudjord Unneland, f. 1981. Billedkunster og universitetslektor ved Fakultet for Kunst, Musikk, Design ved Universitetet i Bergen. Presentert i solo eller gruppeutstillinger ved blant annet Kristiansand Kunsthall, Tag Team Studio, Hordaland Kunstsenter, Kunstnerforbundet, Waterside Contemporary, KODE, Entree, LNM, Østfold Kunstnersenter og Lautom Contemporary og flere. Sist aktuell med Decending Movements i samarbeid med Andreas Vermehren Holm ved TCG Nordica, Kunming, Kina og Hyperobjects ved Joy Forum ved Fakultet for Kunst, Musikk og Design, UiB.

www.sveinungunneland.com

www.andreasvermehrenholm.dk

www.kunstpunktlista.org

 

Velkommen!