Paper drawing #27

KUNSTPUNKT LISTA har gleden av å invitere til åpningen av separatutstillingen:

PAPER DRAWING #27 av Marit Roland

lørdag 05. mai kl.14.00.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åpningsord av enhetsleder for kultur i Søgne, Marianne Laukvik.

Utstillingsperiode: 05. mai – 27.mai.
Åpningstider: tors.-søn. kl.12-16.

Om kunstneren:

Marit Roland (f.1981) har en mastergrad fra Kunstakademiet i Trondheim (NTNU), er født i Kristiansand, og bor og arbeider i Oslo. Hun har hatt separatutstillinger i blant annet Haugesund Kunstforening (2018), Galleri BOA (2017), Møre og Romsdal Kunstsenter (2017), Kristiansand Kunsthall (2013), Tromsø Kunstforening (2013) og Museo D’Arte Contemporanea Villa Croce i Genova (2014), samt deltatt i en rekke gruppeutstillinger, blant dem Høstutstillingen (2014), Norsk Skulpturbiennale (2013) og Sørlandet Kunstmuseums jubileumsutstilling (2015).

www.maritroland.wordpress.com

 

Om utstillingen:

Marit Roland tegnet tidligere på mer tradisjonelt vis, men har i de siste 6 årene konsentrert seg om en serie arbeider med tittelen Paper Drawings. Med imponerende innsats og tempo har hun reist full av nysgjerrighet og utholdenhet fra visningssted til visningssted og utfordret våre tanker om hva tegning kan være og hvordan den blir til. I hennes stedspesifikke arbeider fremstår papiret ikke lenger som underlaget for en tegning, men som selve hovedaktøren. Marit Roland tegner ikke lenger på papir. Hun arbeider direkte med selve papiret i rommet.

I serien Paper Drawings forholder kunstneren seg til tegning først og fremst som handling og idé. Arbeidene er undringer, fordypninger og utfordringer av tegnebegrepet. De fysiske og materielle opplevelsene prioriteres fremfor et tydelig og konkret språk.

Som tittelen antyder, har Marit Roland vært gjennom lignende prosesser 26 ganger før utstillingen på Kunstpunkt Lista. Utgangspunktet er enkelt, men prosessen krever mye av kunstneren.  Papir festet på vegg, hengt fra tak, lagt på gulv, papir som brettes, krølles eller rulles, skaper komplekse arbeider som forholder seg til, og legger beslag på rommene de befinner seg i.

Papir har sine iboende begrensninger. Papiret kan kun behandles opp til et visst punkt før det faller sammen. Kunstneren har opparbeidet seg variasjoner av former som gjentar seg og videreutvikles. På denne måten forholder papiret seg ikke bare til rommet det vises i, men utstillingene skapt i forkant. Hver bevegelse er med på å skape verkene hvor papiret nesten brister i kontrast til stødige repetitive handlinger. Fra store installasjoner som er preget av høyt fokus og repetisjon til mindre øyeblikks-tegninger der kraften fra et bestemt håndtrykk bestemmer tegningens form.

Det er en performativ og krevende prosess å sette opp et nytt verk ved de ulike visningsstedene.  Det finnes ingen arbeider i reserve om noe skulle gå galt. Denne risikoen er tydelig tilstede i hele prosjektet. Risikoen tilfører en ærlighet og sårbarhet som igjen bidrar til å gi de ferdige arbeidene sitt eget utrykk og nerve.

Prosessen og verkenes forgjengelige karakter er samtidig en refleksjon over øyeblikket, kunsten og materialets verdisyklus. Etter endt utstilling blir verket resirkulert og papiret får et nytt liv etter sin tid som kunst.

Denne gangen foregår prosessen på Kunstpunkt Lista og resultatet er Paper Drawing #27.

Gratis inngang.

Velkommen!